2 Şubat 2018 Cuma

EVRENDEKİ İKİLİK; Kadın-Erkek


Evrende her şey çiftler halindedir. Yani her şeyde bir dualite (ikilik) vardır ve birbirlerini tamamlarlar. Çiftlerden her biri birbirine benzer ama çok sayıda farklılık da içerir. Bu farklardan en fazlasını kadın ve erkek dualitesin de görüyoruz. Anatomik, fizyolojik, biyolojik, sosyolojik, psikolojik ve daha bir çok açıdan hem birbirlerine çok benzerler. Hem de hiç benzemezler.
Bu farklılıklardan biri sinir hücreleri ile ilgilidir. Sinir hücreleri merkezi sinir sistemi olarak beyinde, çevresel (periferik) sinir sistemi olarak da tüm dokularımıza yayılmış olarak bulunurlar. Ortalama sinir hücresi sayısı 100 milyar olarak bildiriliyor.
Merkezi sinir hücrelerinin bulunduğu beyin de farklı bölümler mevcut. Sinir hücreleri de bu bölmeler arasında bağlantılar oluşturmaktadır. Erkeklerde ön ve arka loblar arasındaki sinir hücrelerinde bağlantı varken kadınlarda sağ ve sol loblar arasında bağlantı bulunmaktadır. Oluşan bu fiziksel farklılık ergenlikte oluşuyor.


Bu farklar ne işe mi yarıyor?
Ön arka lob bağlantısı erkeklere haritada yön bulma, kas kontrolü alanlarında işe yarıyor. Kadınlardaki sağ-sol lob bağlantısı ise kadınlara hafıza, önsezi gibi özellikler kazandırıyor. Bu yüzden erkekler daha güce dayalı olarak üstünlük sağlamaya çalışırlar. Kadınlar ise 15 yıl önceki mevzuyu önünüze dün olmuş gibi çıkarma konusunda yeteneklidir. Tarih kadınlardan sorulur.  


Erkeklerde sinir hücre sayısı kadınlardan daha fazladır. Erkekler hemen sevinmeyin. Zekayı belirleyen şey sayı değil sinaps dediğimiz iki sinir hücresi arasındaki bağlantı sayısı. Kadınlar da sinir hücresi sayısı erkeklerden daha az olmasına rağmen sinaps sayısı erkeklerden fazladır.
Beynin iki yarısını birleştiren korpus kollosum kadınlarda daha geniştir. Bu yüzden iki küre arasında daha fazla bağlantı kurma yeteneği kazanır. Bu yüzden kendini ifade etme noktasında erkeklerden daha iyidir. Kadın beyninde dopamin hormonu erkeklerden daha yüksek bulunur. Bu da kadınların erkeklerden daha çabuk odaklanmalarını sağlar. Bu yüzden de erkek çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite daha fazla görülür. Yaşa bağlı olarak sinir hücresi ölüm sayısı da erkeklerde kadınlarla kıyaslandığında daha fazladır. Yani erkeklerin beyinleri daha çabuk yaşlanır.

            Kadın ve erkek arasındaki farklardan bir diğeri taşıdıkları kromozomlardır. Cinsiyet kromozomları olarak kadın XX (iki X) kromozomu taşırken erkek bir X bir de Y (XY) kromozomu taşır. Ayrıca erkekler de testesteron hormonu çok yüksek kadınlarda ise östrojen hormonu yüksektir. Testesteron hormonu erkeklere olayları üç boyutlu görme, yön duygusu ve matematik konusunda iyi olmalarını sağlarken östrojen hormonu ise beynin dil ile ilgili bölümünü geliştirir. İşte bu yüzden kadınlar konuşmayı sever, erkekler ise top oynamayı ya da seyretmeyi. Ayrıca aynı anda birden fazla iş yapma yeteneği de kazandırır östrojen kadınlara.
Bir diğer fark kadın ve erkek arasında duyular konusundadır. Kadınların tat ve koku duyusu erkeklerle kıyaslandığında oldukça gelişmiştir.
Aslında bu farklılıklar daha çoğaltılabilir. Ancak bu yazıda bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.
Hem ortak olan hem de farklı olan bir çok özelliği taşıyan kadın ve erkek insan olarak düşünüldüğünde hem aynıdır, hem farklıdır. Hem birbirini tamamlar hem birbirinin zıddıdır. Hem her şeydir hem hiç bir şeydir. Hem özünde tüm evreni taşır hem evren onu taşır. Hem canlı, atom (cansız) taşır hem atom canlı taşır.


Demek istediklerimi anlatabildim mi bilemiyorum.
Tüm insanlık için, farklılıkları anlayıp, birbirimiz için gerekliliğimizi anladığımızda, hiçbir şeyin bu evrende boşuna olmadığını fark ettiğimizde, yaradılanı Yaratan’dan dolayı sevdiğimizde her şey güzel olacak. Çeşitliliğin bizlere zenginlik kazandırdığını, yeni bakış açıları kazandırdığını gördüğümüz de hayat güzel olacak. Çokluğun özünde birliğin olduğunu, birlikte de çokluk olduğunu kavradığımızda evren güzel olacak.

Sevgiler…
Bir akademisyenin kadrajı

Müzeyyenname 

3 yorum:

  1. Elinize emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  2. Yani kadınlar Venusten erkekler Marstan...Elinize sağlık, toplumda gözlemlediğimizi bilimsel olarak açıklamışsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil

IV-OBEZİTE;KAHVERENGİ YAĞ HÜCRESİ ve ÜŞÜMEK

Sibirya kurdunu aklında tut diyerek başlıyorum yazıya. Neden mi. Yazının sonunda anlayacaksınız durumu maalesef J Bir dirhem et bin ...